T-Mobile voert gescheiden abonnementen in voor sim only en toestel
dinsdag, 20 januari 2015 15:01

Sim only abonnement met internetAls eerste mobiele operator in Nederland gaat T-Mobile over op een strikte scheiding tussen de verkoop van telefonie diensten en de verkoop van mobiele telefoons.

T-Mobile nieuw sim only contract

Vorig jaar besloot de Hoge Raad dat het aanbieden van een nieuw toestel bij een telefoonabonnement beschouwd wordt als een vorm van consumentenkrediet. T-Mobile reageert als eerste op dit besluit door haar klanten gescheiden een sim only abonnement en een contract voor afbetaling van het toestel aan te bieden.

Andere sim only providers

Verschillende providers, waaronder Telfort en hollandsnieuwe voordeelmobiel, zijn de afgelopen jaren al transparanter geworden over de maandelijkse kosten van enerzijds een sim only abonnement, en anderzijds de afbetaling van korting op een nieuwe smartphone. Ook uit de Global Mobile Consumer Survey ‘The Pulse of the Mobile Nation’, een onderzoek van Deloitte, bleek in november al dat de Nederlandse mobiele consument steeds prijsgevoelig wordt, vooral als het gaat om de aanschafprijs van een smartphone.

Start van een nieuw tijdperk

De tijd van het binnenhalen van nieuwe klanten met ondoorzichtige “kortingen” op telefoons lijkt hiermee ook voor de grote providers binnenkort verleden tijd. Overigens blijkt de consument al vaak een alternatief te vinden voor dit soort constructies, door zelf sim only abonnementen te vergelijken en hierbij een los toestel aan te schaffen. Inmiddels heeft maar liefst 26% van de Nederlanders zo’n sim only abonnement. Als je sim only vergelijkt ten opzichte van de aanbiedingen met een nieuw toestel blijkt in de meeste gevallen dat de sim only + los toestel constructie goedkoper is dan het gebundelde aanbod van de winkels of providers.