Gemiddeld internet verbruik in een sim only abonnement met internet
donderdag, 02 augustus 2012 16:50

De OPTA heeft marktcijfers over het eerste kwartaal 2012 naar buiten gebracht waaruit blijkt dat het gemiddeld internet verbruik onder Nederlanders 193 MB per maand is. Het gebruik van internet op mobiele telefoons is sterk gestegen. In het eerste kwartaal van 2010 werd onder Nederlanders gemiddeld 55 MB per maand verbruikt. De groei in het internet verbruik komt door een toename in het aantal smartphones in Nederland en het stijgende gebruik van whatsapp. Door dit laatste is het aantal smsjes dat verstuurd wordt in Nederland gedaald.

Waarvoor gebruiken Nederlanders mobiel internet?

Nederlanders vinden het lastig om in te schatten hoeveel ze op internet zitten en hoeveel datalimiet hun activiteiten kosten. Om je te helpen bij het inschatten hoe groot de databundel bij je sim only abonnement met internet moet zijn, is onderstaande tabel nuttig.

Per activiteit Per uur

Bericht versturen of ontvangen

0,02 MB

Internetten / Surfen

13 MB per uur

E-mail openen of versturen

0,02 MB

Social media pagina's bekijken

13 MB per uur

E-mail bijlage openen of versturen

0,5 MB

Google maps

65 MB per uur

Mobiele internetpagina openen

0,2 MB

YouTube filmpjes kijken

131 MB per uur

Internetpagina openen

0,5 MB

Bellen over Skype

72 MB per uur

Social media pagina openen

1,5 MB

Muziek luisteren

110 MB per uur

Foto openen of versturen

2 MB

Muziek afspelen per MP3

4,5 MB

App downloaden

8 MB

Als je weinig datalimiet nodig hebt om je activiteiten op je telefoon op internet te doen heb je ook geen hoge internetsnelheid nodig. Vaak is 1 of 2 Mbit/s al voldoende. Voor skype, youtube, muziek en andere veel internet gebruikende activiteiten wordt aangeraden een hogere internetsnelheid te nemen. Wanneer je alleen e-mailt, whatsappt, facebookt en internet pagina's bezoekt heb je geen grote datalimiet nodig bij je sim only abonnement met internet. In dit geval wordt geadviseerd om een sim only abonnement te nemen met een datalimiet van 200 MB. De internetsnelheid bij dit sim only abonnement hoeft niet hoog te zijn omdat dingen die weinig MB's kosten met een lage internetsnelheid alsnog snel laden. Wanneer je gaat skypen, filmpjes kijken, muziek luisteren of foto's versturen is het verstandig een grotere datalimiet bij je sim only abonnement met internet te nemen.

Wi-fi

Als je via wi-fi op internet gaat verbruik je geen datalimiet. Je kunt zonder je datalimiet te verbruiken altijd alles op internet doen via wi-fi. Daarnaast is je internetsnelheid via wi-fi meestal hoger dan via je sim only abonnement met internet. Het wordt aangeraden om als je activiteiten op internet wilt uitvoeren die veel datalimiet kosten altijd op zoek te gaan naar wi-fi. Rekening houdend met wi-fi kun je een lager datalimiet bij je sim only abonnement met internet nemen.

Hoeveel MB neem ik in mijn sim only abonnement met internet?

Voordat je een sim only abonnement met internet afsluit is het verstandig om na te gaan welke activiteiten uit bovenstaande tabel je gaat uitvoeren op je telefoon. Vervolgens ga je uitrekenen hoe vaak je de activiteiten op internet uitvoert. Houdt rekening met hoe vaak je wi-fi tot je beschikking zult hebben en met het gemiddelde verbruik onder Nederlanders van 193 MB per maand.